torsdag 27 november 2014

Spätta med brynt smör och pepparrot

Jag gissar att spättan var vänd i vetemjöl men bortsett från det var dagens lunch på Rut på skäret perfekt ur lchf-synpunkt. God, nyttig och välgörande alltså. Spättan var helstekt och serverades med pepparrot, kål, morötter och brynt smör. Jag kan varmt rekommendera både restaurangen och det uppfriskande badet på Tussans badplats i Arild efteråt. 

fredag 21 november 2014

Fredagskvällsmat


Alejandrosalami, tryffelsalami, chevrette (lagrad hård getost), duetto (blandning av gorgonzola och Mascarpone), melon, knäcke. Trevlig helg! 

söndag 16 november 2014

Gås med krås

Mårtengås är en viktig tradition. Särskilt i södra Sverige där många firar Mårtens namnsdag med tupp, kalkon, gås eller kyckling. Idag var det dags för oss att samla familjen och frossa i gås med krås. Som tillbehör hade vi klyftor av sötpotatis, brysselkål, rödkål, sås på skyn, farmors äppelmos och lever från gåsen. Flottet som blev kvar efter nattens långsamma stekning sparar vi i kylen och konfiterar anka eller annat fågelkött i. Det är även gott som pålägg på exempelvis Finn crisp. 


Rödkål

Rödkål
Olivolja
2 msk cointreau
2 msk portvin
Salt
Nejlika
Stjärnanis
Kanel

Skär kålen i bitar. Fräs den i olivolja på svag värme under lång tid tid så att den mjuknar men inte tar färg. Tillsätt mot slutet apelsin, cointreau, portvin och kryddor. Låt allt fräsa ihop ytterligare några minuter. 

lördag 15 november 2014

Stekt panerad sill

Här är det löpande band i köket. Diskning, fenklippning och på sista plats äggdoppning och panering. Det blir stekt sill till lörsdagslunch som panerats i fibrex. Fibrex är kostfiber gjort av sockerbetor och är därmed till största delen kolhydrater men eftersom de är kostfiber är strukturen sådan att den inte kan tas upp i kroppen utan går oförändrad genom tarmen. Fibrex är glutenfritt och kan med fördel användas som exempelvis panering, till bakning eller i färsrätter. Nu återstår bara för mig att steka sillarna i rejält med smör. Trevlig helg!

torsdag 13 november 2014

The flying elk - lchf på stan


Det här kan vara jordens bästa citat. Jag är inne i tryffelfällans hårt gripande klor sedan en tid tillbaka. Å så gott det är. Jag har hittat en konkurrent till Alejandrosalamin i delikatessen. Nämligen tryffelsalami. Jag är helt såld på den. Den är så god att det inte går att vara tyst när man äter den. 

Ikväll gjorde jag mitt andra besök på den fantastiska restaurangen The flying elk. När jag steg in genom dörren möttes jag av affischen på bilden ovan. Det kan ju bara sluta bra tänkte jag och gick in. Jag fick ett bord i puben och oj vad gott jag åt. Det var ingen hejd på smakerna och på den ganska korta tid jag besökte restaurangen satte jag i mig en förrätt, två snacks och ett glas champagne. Jag åt tartar på sotad biff med hyvlad anklever, spenatsallad och majonnäs på fettkappan smaksatt med tryffel och de två snacksen petit-chouer fyllda med beer cheese samt mandelpotatischips med tryffelmajonnäsdip.

fredag 7 november 2014

Pizza på innovativt vis

Jag ser med viss njutning på när min son äter pizza som en sann lchf-vän. Klockrent ju. 

söndag 2 november 2014

Vacherin Mont d'or har kommit för säsongen!


I fredags var det säsongspremiär för Vacherin Mont d'or här. Jag har tidigare år värmt den i ugnen med vitlök och vitt vin tills den blir en oemotståndlig ostfondueliknande förförisk massa. Se recept här. Den här gången provade vi den rumstempererad. Den var god men inte i närheten av smaken den får från vitlök, granriskartongen den ligger i och det vita vinet när den värms i ugn. I glaset var det inga klagomål. Jag tillät mig mitt favoritröda, Chateau Musar, fredagskvällen till ära.