fredag 26 september 2014

Krokodil - cajunkryddad

När man skickar familjen att handla fredagsmiddag kommer de hem med, håll i hatten, krokodil. Jag har inte smakat krokodil tidigare och hörde de klassiska orden "det smakar som kyckling" i bakhuvudet. Faktum är att det inte smakade likt något annat men om jag måste nämna något som det påminner om skulle jag snarare säga fläskkotlett än kyckling. Det var bara att kavla upp ärmarna efter lite snabba Googlesökningar på tillagningstider. Vi tänkte att man äter mycket alligator och krokodil i Florida och övriga delar av södra USA och utifrån det föll kryddningen på cajun. Köttet cajunkryddades helt enkelt och lindades i bacon. Till det åt vi våra sista egna bönor blandat med gröna ärtor. Jag hade även köpt ett ganska stort gäng med inläggningsgurkor för ett tag sedan som började sjunga på sista versen eftersom de inte blivit prioriterade och inlagda. Några av dem fick steka med i stekjärnet hos krokodilen. De blev jättegoda. Testa det! Stekt dem i smör vid sidan om något annat ni steker som exempelvis kyckling, fisk eller grönsaker. 





onsdag 24 september 2014

Vab och köttbullar

Vabmyser med stor kille. Igår hämtade jag min stora kille på dagis eftersom han var hängig och varm. Idag är han så gott som vanligt igen och vi hade en mysig bonusdag hemma tillsammans. Till lunch gjorde vi köttbullar som kryddades på gammelmormors vis med nejlika och kryddpeppar. Jag gör alltid köttbullar på skinkfärs eftersom de blir så saftiga och goda på den färsen. Den kostar lite mer men det är det absolut värt. 

Den som säger att man måste mosa potatis, använda ströbröd, havregryn eller andra kolhydratrika utfyllnadsingredienser i köttbullssmeten och hävdar att de inte blir saftiga annars har nog aldrig provat utan. Det blir tvärtom bättre. Saftigt, gott och bara rena smaker utan stärkelseutfyllnad. 




 Köttbullar gräddsås vitkålssallad 

Köttbullar 

Skinkfärs
Smör
1 ägg
1 msk grädde
Gul lök
Lite vitlök
Salt
Peppar
Nejlika
Kryddpeppar 

Mortla nejlika och kryddpeppar till fint pulver. Svetta lök och vitlök i smör. Blanda sedan färs med övriga ingredienser. Forma köttbullar och stek i smör. Häll grädde och en skvätt soja i pannan när köttbullarna stelt klart. Låt den koka ner en stund så att den tjocknar lite. 

söndag 21 september 2014

Smørreoopsies

Igår gjorde jag oopsies men istället för att klicka ut smeten till runda kakor bredde jag ut smeten på ett bakplåtspapper och skar sedan rutor av den färdiggräddade jätteoopsien. På dem gjorde vi mackor. 

Som pålägg till våra smörrebrödsliknande oopsies hade vi renkött med pepparrot, ost med gurka och varmrökt lax. Gott! 


Oopsies

En hel plåt eller ca 10 st 

100 gram Philadelphiaost
3 ägg
1 nypa salt
1 krm vinäger

Sätt ugnen på 150 grader. Separera vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum med vinäger och salt. Vispa gulor och ost slätt och vänd sedan ner ostsmeten i vitorna lite i taget. Klicka eller bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 25 minuter. Receptet är hämtat från senaste numret av "Allt om LCHF". 

lördag 13 september 2014

Höststädning och köttfärssås

Idag har jag höststädat och fått hjälp av supermuskler från självaste spindelmannen. Det är inte mycket som är kvar att skörda nu innan säsongen är slut för i år. Sommarens sista bönor, sommarens sista tomater och gräslök blev det i alla fall. Squashen är över men finns i syrad form på glasburkar i köket. Nu väntar vi mest in det perfekta ögonblicket att skörda våra gula pumpor. 

Efter utomhusarbetet smakade det extra bra med mat. Idag fyllde vi på energireserverna med färsk spenat och köttfärssås på fäska tomater, tomatpuré, örter och riven squash. Den serverades, som så mycket annat i det här hushållet, med tomatolja och parmesanost. Gott! 




tisdag 9 september 2014

Pizza - lchf

Pizza är en riktigt bra rätt som går hyfsat fort att slänga ihop även på en vardag då tiden ofta är lite mer knapp. Den är omtyckt av de flesta och enkelt kan göras både fantastiskt god och nyttig. Jag varierar alltid min pizzabotten och gör den på allt från riven blomkål, tunt skivad aubergin, kokosmjöl med mera. Den här pizzan är gjord på färdig pizzamix från lchf-klubben. Den är verkligen enkel att blanda ihop utan att det klumpar sig eller blir kladdigt och degen är jättegod. När mixen blandats med vatten till en deg kavlas den enkelt ut mellan två bakplåtspapper. Därefter dras det översta pappret av och degen gräddas i ca tjugo minuter innan fyllningen läggs på och pizzan får bli klar i ugnen. 

Vi åt allihop av den mäktiga pizzan och hade dessutom två bitar över att ta med till lunchlådan. 

På min pizza hade jag en burk med kronärtskockscreme, tomatolja, salami, oliver, färsk basilika, färska tomater och ost med 45% fetthalt. Till det en god vitkålssallad. 


Pizzamix gjord på bland annat pofiber, fiberhusk och mandelmjöl

söndag 7 september 2014

Ostchips

Dessa godingar åt vi rakt upp och ner som de var till rödvin. De är säkert oförskämt goda med exempelvis en klick créme fraiche och rom på. Perfekt helgsnacks. 


Riv parmesanost eller annan valfri ostsort. Lägg den rivna osten i högar på bakplåtspapper. Grädda i varm ugn till osten smält och fått fin färg. Låt chipsen svalna. Njut!

lördag 6 september 2014

Mötesfika - frallhalva

Förra veckan var jag på utbildning och bjöds på traditionell mötesfralla. 






onsdag 3 september 2014

LCHF-butikens café och handelsbod

Jag kan varmt rekommendera ett besök på LCHF-butikens café och handelsbod som är en kombinerad butik och café. Den öppnades av Ingela Jönsson förra året. Lchf-butiken serverar goda kakor, ett varierat utbud av dagens luncher, kaffe med mera. Bland annat gör de sin egen mjukglass helt utan socker. Den provsmakade jag förra sommaren då produkten var helt ny. Jättegod. I caféet finns även en butiksdel som säljer bra produkter utan eller med minimalt kolhydratinnehåll. De erbjuder även catering, föreläsningar och säljer frysta portionsförpackade färdigrätter. Kika in på deras hemsida eller följ dem på Facebook. 

Ingela Jönsson 

Räksmörgås på lchf-bröd - mycket god och mättande

Pistaschbröd från lchf-butiken