tisdag 31 december 2013

Gott nytt år! med skaldjurssås och passionsglass

Önskar er ett jätte, jättegott nytt år och hoppas att ni får ett härligt matår 2014. Här kommer två recept från kvällens nyårsmiddag. 


Skaldjurssås

2 äggulor
2 dl neutral olja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk rökt paprikapulver
1 pkt saffran
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré 
1/2 tsk malen kummin
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser utom olja, salt och peppar i en bunke. Vispa sedan ner oljan droppvis. Smaka av med salt och peppar. Såsen är god till alla slags skaldjur. 

Passionsglass

4 portioner

1,5 dl grädde
1,5 dl Rysk yoghurt
3 passionsfrukter
Rivet skal från 1 citron
1 msk akacia honung
1 äggula

Vispa grädden fast. Rör ner yoghurt, citronskal och honung. Gröp ur passionsfrukterna och blanda ner dem. Rör slutligen ner en äggula. Fördela i glas eller form och ställ i frysen en timme. 

Nyårsfika

Dessa blev vi bjudna på i eftermiddag hos fina vänner. 


Mosa banan och blanda med créme fraiche och fet yoghurt. Toppa med pistaschnötter och kardemumma. 

Nyårslunch - laxcroissant

Nyårslunch med rostade croissanter, rödbetsgravad lax och äggröra. Slutet på ett år och starten på ett nytt. Mitt enda löfte är att äta och bjuda på ännu godare mat nästa år. 
 
 
 

måndag 30 december 2013

Kokekorv

Min pappa är verkligen världsbäst och den bästa av pappor. När det kommer till matlagning har han dock inte mycket att komma med. I jul har han gjort två sorters egen korv och de smakar gudomligt. Det är ju så att man nästan blir lite orolig. Det ska liksom inte vara på det viset med min pappa. Jag minns bara att min mamma var hemifrån en gång under min uppväxt. Hon var i Blekinge och jag var åtta år. Mitt minne är tydligt då Pappa frustrerat frågar mig var receptet på kokta makaroner och stekt falukorv finns samtidigt som han krafsar i skåpet bland mammas receptpärmar. Jag lagade de där makaronerna och falukorven och allt slutade lyckligt. Mamma kom hem och har sedan dess stått för den utsökta maten i mitt barndomshem. Till i år då han kommer dragandes med de här rackarna och gjorde sin matnörd till dotter mäkta imponerad. 


Pappa har dessutom födelsedag idag och levererade dessa till födelsedagslunch med oss. Grattis! 



söndag 29 december 2013

Blodapelsiner

De är här!

Blodapelsiner är verkligen naturens eget godis. Jag passar på att njuta av dem under den korta säsong de har. De innehåller antocyanin som är samma färgämne som finns i exempelvis blåbär, vinbär och blåklint. Det är även det färgämne som gör höstlöven röda då klorofyllet bryts ner på hösten. 

lördag 28 december 2013

Makrill med stekt brysselkål och ägg



Varmrökt makrill med smörstekt brysselkål, äggröra och vinegrettmarinerad rödlök. 


fredag 27 december 2013

Grönkålspaj och sill

Jul hela veckan, jul hela veckan lång... Idag var det jul igen. Farmor bjöd på utsökt lchf-julbord med två sorters sill, grönkålspaj, vildsvinsskinka, rödkålssallad med mera. Recept på en av farmors sillar och grönkålspajen hittar ni nedan. 


Grönkålspaj

500 gram fryst grönkål
2 gula lökar
Smör eller kokosfett till stekning
4 ägg
2 dl créme fraiche 
3 dl riven ost
1 tsk malen koriander
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vätskan ur den tinade kålen. Fräs löken i fett utan att den tar färg. Blanda lök, kål, ägg, créme fraiche, ost och kryddor i en bunke. Fördela i en pajform och grädda i 30 minuter mitt i ugnen. Recept från: Allt om LCHF nr 11, 2013. 

Tomatsill

1 paket 5-minuterssill
2 msk tapernade med soltorkade tomater
Rivet skal av 1 citron
1 kruka basilika
1/2 dl majonnäs
Salt och peppar

Skölj sillfiléerna i kallt vatten och torka av dem. Skär i bitar. Blanda tapernade, citronskal, basilika och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Lägg i sillbitar och blanda ordentligt. Recept från: Allt om LCHF nr 11, 2013. 

torsdag 26 december 2013

Soppa på skinkspad

Resthantering i mellandagarna. Detta är en snabb soppa på skinkspadet från 6 kilos skönheten till årets julskinka. Min mamma kokar alltid sin julskinka själv. Spadet får mycket smak och räcker till dopp i grytan och som smaksättare i både soppa och grönkål. 






Blomkålssoppa

6 portioner

1 blomkålshuvud
3 dl skinkspad
3 dl grädde
Vitpeppar

Koka blomkålen mjuk i vatten och skinkspad. Tillsätt grädden och låt den koka upp. Mixa sedan soppan och smaka av med peppar. Skinkspadet är ofta salt så var noga med att smaka av innan mer salt eventuellt tillsätts. 


Mammas julskinka

Beräkna 1 timme per kilo skinka i ugnen. 

Koka skinkan i ugnen inlindad i folie på 175 grader. Vi gillar när skinkan liksom trillar isär så mamma är noga med att termometern går upp till minst 80 grader innan hon tar ut den. 

onsdag 25 december 2013

Middag hos farfar

Hos farfar fick vi i juldagarna, som vanligt, mästarmiddag. "Inte julmat men juliga smaker" utlovades. Vi bjöds på långbakad  äppelkarré med sallad på brysselkål, halloumi och granatäpple. Det var supergott och de juliga smakerna kom från bl.a. ingefära, nejlika, kanel och äpplen. Receptet finns i senaste numret av ICAs Buffé, nr 12, 2013. 


måndag 23 december 2013

Grönkålslaw


Grönkålslaw

Hackad färsk grönkål
Majonnäs
Créme fraiche 
Kanel
Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke och stöt den med en muddlare eller mortelstöt tills den blir lite mjukare. Blanda kål med lika delar av majonnäs och créme fraiche till lagom konsistens. Pudra en knivsudd kanel över och smaka av med salt och peppar. 
 
Grönkålslaw med pulled pork

söndag 22 december 2013

Apelsinchoklad

Jag tror att jag börjar närma mig ett beroende när det kommer till ischoklad. Jag svänger ihop dem på ett kick oavsett vad som händer omkring mig. Det verkar som om jag alltid har en liten lucka över i mitt vardagsschema till denna frestelse. Idag blev det en variant med rivet skal av apelsin och hackade mandlar.
 
 
Ischoklad med apelsin och mandel

100 gram choklad 90%
100 gram deodoriserat kokosfett
1 dl hackad mandel
rivet skal från en apelsin

Smält kokosfett och choklad över vattenbad. Tillsätt apelsinskal. Ställ ut formar på en tallrik och fyll dem med den hackade mandeln innan chokladblandningen hälls i. Kyl. Vänta. Njut.

För en mer LCHF-liberal variant är det gott att låta en liten gnutta nougat smälta med. Kanske si så där 35 gram.

lördag 21 december 2013

Senapssås till lutfisk

De grovkorniga klassikerna bland senapssorter typ "Halmstad senap" och "Skånsk senap" innehåller mycket socker. Liksom nästan alla sorter förutom fransk dijonsenap. Läs dock på burkarna om sockret helt önskas uteslutas då även vissa dijonsorter är rena rama karamellen. För att få lite grovkornig touch på såsen till lutfisken blandade jag i både dijonsenap för senapssmaken och hela svarta senapsskorn för konsistensens skull. Vi åt såsen kall men det går precis lika bra att värma den. 



Senapssås

4 portioner

2 dl créme fraiche 
1 msk dijonsenap 
1 tsk senapsfrön
Salt
Svartpeppar

Blanda alla ingredienser till såsen. Servera den varm eller kall. 

Helgläsning

I julnumret, som kom ut idag, av tidningen "Leva & bo" finns det ett julreporatage om mig och min familj. 




fredag 20 december 2013

Rödbetsgravad lax

Här kommer resultatet efter tre dygns gravning.

 

Innan den åkte in i frysen för att tas fram till jul och nyår provsmakades den på en Finn crisp. 
 
Den hade en len konsistens som smälte i munnen. Rödbetorna färgade laxen vackert röd. 

Rödbetsgravad lax 

800 gram lax
1 dl socker
1/2 dl salt
1 krm vitpeppar
3 rödbetor
1 msk vodka

Putsa laxen och dela den i två lika delar. Fördela ingredienserna ovan på laxsidorna. Gnid in väl så att även sidorna är täckta av blandningen. Lägg ihop de båda sidorna med skinnsidorna utåt. Låt laxen gravas i tre dygn i plastpåse i kylskåp. 


 

torsdag 19 december 2013

Grönkålssoppa med lax

Som född och uppvuxen i södra Halland är grönkål ett självklart inslag på julens bord. Dagens torsdagssoppa blev soppa på grönkål, kryddad med lite jul och serverad med lax. 


Grönkålssoppa

4 portioner

150 gram hackad grönkål
3 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche
4 dl grädde
6 dl vatten
1,5 msk vitvinsvinäger
30 gram mögelost
Efter smak: muskot, kanel, salt och peppar

Fräs kålen i smör i fem minuter. Lägg i vitlöken mot slutet. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt koka cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med lax i någon form; ugnsbakad, gravad, varmrökt, kallrökt, kokt, stekt. Andra tillbehör som är goda är ägghalvor, saffranssmaksatt créme fraiche eller julskinka med senap. 

onsdag 18 december 2013

Ischoklad

Ischoklad är toppengodis för LCHF:are då det till hälften består av fett. Dessutom nyttigt fett; mättat. Kokosfett innehåller bland annat laurinsyra, som även finns i modersmjölk. Kaprylsyra är en annan fettsyra i kokosfett. Båda dessa har en bevisat bakteriedödande funktion i kroppen och tros kunna skydda mot virus, bakterier, svampar och parasiter. För en tid sedan skrevs det bland annat flera artiklar om kokosfettets goda påverkan på munhålan och hur det kan ersätta tandkräm. Här är en från Sience Daily 2012. Nedan finns en bild på de tre olika ekologiska kokosoljorna/kokosfetterna som finns i vår Ica-butik. De finns i två varianter, nämligen deodoriserade eller icke-deodoriserade. När kokosoljan deodoriseras tas kokossmaken och kokosdoften bort, med hjälp av vattenånga.  De nyttiga fettsyrorna finns kvar. Visserligen går man miste om ett fåtal vitaminer i processen men kokosfett äts inte för vitaminernas skull utan för fettets goda påverkan på kroppen och dess goda smak. Båda sorterna är fasta i rumstemperatur. Fettet tål mycket höga temperaturer och är därför utmärkt att steka i.




Ischoklad

Choklad 85-90% 
Kokosfett utan smak
Ekologiskt vaniljpulver 
Ev mandel

Smält lika delar av choklad och kokosfett. Smaksätt med ekologiskt vaniljpulver.

Använd gärna flagad eller hackad mandel som smaksättning. 

tisdag 17 december 2013

Gravad lax - Gordon Ramsay

Jag har en ny favorit. Gordon Ramsay. I hans säsong av "Ultimate christmas" på TV8 har han lagat mat rakt igenom rutan. Så till den milda grad att till och med dofterna går att uppfatta. Han pratar i termer som "sexy", "juicy", "beautiful", "delicious". Matporr när den är som bäst. I går kväll påbörjade jag ett av hans recept. Rödbetsgravad lax. Just nu gosar den till sig i kylen och vänds omsorgsfullt av mig med jämna mellanrum. Hur resultatet blir återkommer jag med då den är färdig. Nu är det dags att ta hand om resterna på bilden. Kanske en grönkålssoppa med lax till torsdag?


Tidigare har Livsmedelsverket rekommenderat att fisk som ska gravas fryses in i minst tre dygn. Det är för att parasiter som förekommer i fisk dör vid upphettning till 60 grader i en minut eller vid frysning i tre dygn. Om frysningen sker före eller efter gravningen spelar ingen roll. Nu har dock SLV ändrat i sina rekommendationer och skriver att det inte finns anledning att frysa odlad lax innan den gravas eller äts rå i exempelvis sushi då det visat sig att parasiter nästan uteslutande finns i viltfångad lax. Detta gäller endast lax så vid gravning av annan fisksort rekommenderas fortfarande frysning före eller efter gravning. 

måndag 16 december 2013

Tonfisksallad på stan

Namnet (Sockerbit) till trots hittade vi ett riktigt mysigt lunchställe idag. Jag åt tonfisksallad. Ett plus till oliverna som fått sin svarta färg naturligt på trädet och inte i ett färgbad och äggen som hade rester av skal och alltså inte kommit förkokta ur en plastburk. Bravo. Hit går vi igen :)






söndag 15 december 2013

Flygande Jakob

4-6 portioner

Flygande Jacob
1 ugnsstekt kyckling
1 banan
3 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 msk tomatpuré 
1-2 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1 krm curry
1 tsk paprikapulver
Salt

Fördela köttet från en ugnsstekt kyckling i en form. Vispa grädde och tillsätt créme  fraiche, tomatpuré, sambal oelek, curry, paprikapulver och salt. Skiva en banan och lägg ovanpå kycklingen. Bred slutligen på den fluffiga gräddblandningen. 

Servera med grönsallad. 

lördag 14 december 2013

Ugnsstekt kyckling

 
 

Gnid in kycklingens in- och utsida med salt och peppar. Det är gott att fylla kycklingen med citron, örter, pumpa och lök. Lägg gärna lite på plåten under gallret också, så droppar den goda smaken från köttsaften och fettet ner på grönsakerna. Dessa fåglar fick även en skvätt apelsinlikör (cointreau) i sig innan de stektes i ugnen.

Saftigast kyckling får man om den tillagas i låg temperatur under lång tid och om den får vila minst en timme. Dessa tillagades på 85-90 grader i 7 timmar.

Mixa grönsakerna från plåten och kycklingen till en grönsakspuré. Servera som tillbehör till köttet. 

fredag 13 december 2013

Lucia

Hoppas ni har haft en skön Lucia! 
 
 
Lucia (lax, tomat, västerbottensost), lingonris (broccoli, dill och zucchini), ljus (zucchini, saffransfraiche)

Gräddädel med pepparkaka



Gott tillbehör till julens smaker
Ost- och pepparkakskuber

Gräddädelost
Pepparkakor

Skär osten i kuber och vänd dem i krossade pepparkakor. För lägre sockermängd kan de vändas i smulor från Finn Crisp istället.

torsdag 12 december 2013

Blomkålssoppa med tonfisktillbehör

 
4-6 portioner

Blomkålssoppa 
1 blomkålshuvud 
2 dl vispgrädde
1,5 dl créme fraiche 
1 msk vitvinsvinäger 
Muskot
Lagerblad
Salt och peppar

Skölj blomkålen och skär i buketter. Koka den mjuk tillsammans med ett lagerblad och häll av allt vatten utom några deciliter. Häll på vispgrädde och créme fraiche och mixa därefter med stavmixer till en slät soppa. Smaka av med muskot,salt och peppar. Låt soppan koka upp igen. 

Tonfisktillbehör
1 burk avrunnen tonfisk i olja
1 kokt hackat ägg
3 msk majonnäs
2 msk kapris
5 finhackade sardeller
1/5 pressad vitlök
vitpeppar

Blanda alla ingredienser, gärna några timmar eller en dag innan tillbehöret ska ätas så hinner smakerna utvecklas mer. 

onsdag 11 december 2013

Pepparkaksvatten

Jag blev nästan arg när jag i slutet av hösten såg den här vattensmaken i affären. Den provocerade mig liksom. Själv föredrar jag alltid naturellt mineralvatten framför smaksatt men ibland tycker barnen det är kul med någon av alla smaker. Det tillsammans med den där molande provokationen gjorde att jag en dag hade en sån där pepparkaksflaska med mig hem. 

Döm om min förvåning var den faktiskt helt okej. Jag och min man drack i alla fall upp den utan rynka på näsan och med en förvånad min i ansiktet. 


Andra juliga drycker utan socker är glöggte och kaffe med kanel eller kardemumma. 

tisdag 10 december 2013

Nobelsnittarna


Till den gravade laxen gjorde jag ett tillbehör på med ägg och kapris (recept nedan) som gjorde sig riktigt bra till laxen. 

Ägg- & kaprisröra
2 kokta ägg
1/2 dl neutral olja
1 tsk osötad dijonsenap
1 rå äggula
1 msk kapris
1 krm vitvinsvinäger
Vitpeppar

Börja med en majonnäsgrund. Blanda äggula och senap i en bunke. Vispa sedan ner oljan i en tunn stråle. Hacka de kokta äggen. Blanda ner ägg, vinäger, vitpeppar och kapris i majonnäsblandningen. 

Nobelförrätt med gravlax och sikrom

I kväll blir det Nobelfest här hemma. Fest innebär att vi har förrätt. Vi är en förrättsfamilj. För att komma i festlig Nobelstämning ska vi ha två små snittar var. En med gravad lax, dill och citron samt en med sikrom och smetana. 
 
Smetana från Arla har en fetthalt på 42%, att jämföra med crème fraiche på 34%. Den är tjock och krämig i konsistensen och väldigt användbar i såser, klick i soppa eller istället för yoghurt till frukost. 

Därefter följer huvudrätten. Köttfärssås med färsk spenat och gurka. Vad tror ni om det? Brun köttfärssås med några skrämda grönsaker till Nobelhuvudrätt. Nu är ju i och för sig varken Victoria eller Madeleine där så det kan ju nästan kvitta. Jag som till och med hade tippat på färgen på Victorias klänning... 

måndag 9 december 2013

Varm nudelsallad med räkor och äpplen

I lördags hade vi denna rätt som avbrott i julmaten. Nudlarna är gjorda på sjögräs och smakar som glasnudlar. En hel förpackning på 300 gram innehåller endast 6 gram kolhydrater. 








4 portioner

Nudelsallad
2 morötter
1/2 gurka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/3 purjolök 
1 dl vispgrädde
olja till stekning
300 gran Sjögräsnudlar (bara 2 gram kolhydrater/100 gram)
Räkor

Äppelsallad
2 krispiga gröna äpplen
1 vaniljstång
Citronsaft från 1 citron
1 msk flingsalt

Värm oljan i en stekpanna. När det ryker så lägg i morötter, gul lök och gurka i bitar och fräs hastigt. Dra ner värmen och lägg i pressad vitlök och purjolök. Häll därefter i vispgrädde efter behag och rör ner nudlarna. Salta och peppra. Servera med nyskalade räkor på toppen.

Äppelsallad - pressa citronsaft på en tallrik. Skrapa ur en vaniljstång och blanda med saltet. Strö hälften av vaniljsaltet över citronsaften på tallriken. Kärna ur äpplena och skiva tunt. Lägg dem på tallriken och vrid ur ytterligare citronsaft över dem. Salta med resterande vaniljsalt.

För lite hetta: servera med Sambal Oelek

söndag 8 december 2013

Näringsguide

Här kommer ett tips på en bra app om man vill föra kostdagbok och har en smartphone. Den är enkel att använda och beroende på hur noggrann man är ger den en inblick i hur en rätts eller en hel dags energifördelning ser ut. Alltså hur fördelningen mellan de tre energigivande näringsämnena protein, fett och kolhydrater förhåller sig. Den anger även intaget av dessa i gram. 

Jag förespråkar kanske inte att noga väga allt man äter på medhavd gramvåg men ibland kan det vara bra för att se vilka näringsämnen man får i sig och fördelningen av dessa. Efter några gångers vägning blir man snabbt duktig på vad olika livsmedel väger. För att hålla sig till LCHF rekommenderas en energifördelning där 15-20 % kommer från protein, 5 % från kolhydrater och resten från fett. I den traditionella tallriksmodellen är fördelningen istället 15-20 % från protein (samma som vid LCHF), 30 % från fett och resten från kolhydrater. 


Det fina med LCHF är att man helt och hållet kan skippa det där med att räkna kalorier och just vägning och mätning. Dock är vågen ett gott hjälpmedel för att se att man är på rätt spår. I början är det svårt att inse hur mycket av energin som kommer från kolhydrater. Särskilt för dem som äter lättprodukter och processad mat. Lika svårt var det för mig att släppa på den där fettspärren. När det väl är gjort och kroppen får i sig tillräckligt med fett kommer den bara att efterfråga mat när man verkligen är hungrig. Den kommer också själv att reglera vilka mängder som behövs för mättnad. Det hade jag jättesvårt att tro på i början men det stämmer verkligen.