fredag 29 november 2013

Panerad schnitzel

Detta har jag velat testa länge men av någon anledning har det inte blivit av. En kväll denna vecka åt vi panerade fläskschnitzlar. De utbankade fläskkotletterna doppades i ägg och sedan i söndersmulade fläsksvålar. Påsen med svålar har legat i skafferiet och ropat på mig och nu var det alltså dags. Fläsksvålarna är för övrigt ett gott snacks i sig själv. Kanske något att testa redan ikväll?
 
 
 


Panerade schnitzlar
Fläskkotletter
ägg
fläsksvålar
salt och vitpeppar
 
Banka ut fläskkotletter till sin dubbla storlek. Krossa fläsksvålarna. Doppa köttet i uppvispat ägg och smulor av fläsksvålar. Stek dem i smör på båda sidor tills köttet är genomstekt och paneringen har fått fin färg. Salta och peppra. 

Vi serverade med citron, kokt broccoli och "bearnaisemajonnäs"; majonnäs kryddad med dragon och persilja.


torsdag 28 november 2013

Ägg vs apelsin och äpple

 
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm skriver i sin bok "Ett sötare blod" om en näringsmässig jämförelseanalys hon gjort på ägg, apelsiner och äpplen. Ett referat från boken finns nedan.
 
"Ett argument för att äta frukt är att det är vitaminrikt. Detta protesterar lågkolhydratrörelsen mot. De säger att ägg är mer vitaminrikt. För att granska detta jämförde jag ett äpple, en apelsin och ett kokt ägg med hjälp av Livsmedelverkets databas för näringsinnehåll.
 
Ägget vann. Ägg har mer av vitamin A, vitamin D, vitamin E, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12, folat och järn än apelsiner och äpplen. Apelsiner och äpplen innehåller mer betakaroten och vitamin C än ägg.
 
Under lång tid har ägg varit något vi inte ska äta eftersom det innehåller kolesterol. Men om vi äter mycket kolesterol, tillverkar kroppen automatiskt mindre själv"
 
 
Jag kan varmt rekommendera hennes bok som ger en mycket god inblick i hur förhållandet mellan intag av socker och stärkelse och ohälsa. Hon beskriver på ett enkelt sätt vad som händer i kroppen när blodsockret rusar i höjden och insulinnivåerna därmed stiger.

onsdag 27 november 2013

Dagens lunch - stekt brie

Det enkla är ofta det goda. En snabbfixad lunch som håller Dig mätt och glad i många timmar.
 
stekt ägg, kalamataoliver, rödkål med vinegrette, stekt brieost

tisdag 26 november 2013

Långbakad högrev

Detta är ursprungligen ett middagstips från min mamma. Det är enkelt, billigt och så gott. Köttet sköter sig själv i ugnen och kräver inget mer än lite salt och en form att gosa till sig i på svag värme under lång tid. Köttet kan läggas in på morgonen innan jobb och dagis och njutas på kvällen. Känslan av att ha något på gång i ugnen eller i ett långkok på spisen är ju underbar. Lite som när Ernst Kirschsteiger beskriver känslan av rikedom att ha ett bröd i ugnen. Nördigt? Jepp, jag vet, men jag älskar att vara en matnörd.

Till högreven brukar vi äta kryddsmör eller en kryddad majonnäs. I vår familj äter vi mycket majonnäs. Det har en hög fetthalt på minst 90%, går att variera i det oändliga och passar bra till så mycket.

 Högrev spenatsallad kryddmajonnäs
 
 
Långbakad högrev

Lägg högreven i en ugnsform. Placera den mitt i ugnen och baka den i minst 7 timmar på ca 80-90 grader. 

Vi åt den med sallad på spenat och riven squash samt majonnäs smaksatt med tomatpuré, riven vitlök och dragon. 

Grundrecept majonnäs

Till ca 2 dl majonnäs blandar jag två äggulor med två tsk dijonsenap och några stänk vitvinsvinäger. Därefter häller jag i olja i en tunn stråle och vispar hela tiden. 

måndag 25 november 2013

LCHF på stan

Nu har de slutat fråga mig om jag inte vill ha potatis eller bröd. De låter mig vara och vet att jag därmed inte startar någon diskussion om varför de inte serverar riktigt smör exempelvis. Skämt och sido, jag är faktiskt en ganska snäll restauranggäst.
 
Men den där tallriksmodellen med sin stora kolhydratandel sitter hårt rotad. Trots det är det färre och färre som höjer på ögonbrynen för att man avstår potatis, ris, pasta, bröd och så vidare på sin lunchtallrik. Det var särskilt glädjande i våras när självaste grundaren av tallriksmodellen, Britt-Marie Dahlin, i en intervju själv var kritisk mot den. En artikel i SvD finns att läsa här. 
 
Varmrökt lax, skagenröra, tomat

söndag 24 november 2013

Glöggfika

Idag var det den första vinterdagen här. Vinterjackor, mössor, vantar och rosor på kinderna i snålblåsten. Efter en ganska kort tur till lekplatsen gick vi frusna hem. Så här helgen före advent passade vi på att värma oss med en glöggfika. Glöggte och gorgonzolavalnötter. Teet var kryddat med klassiska glöggkryddor och ett bra alternativ till söt glögg. 

 
 
Gorgonzolaost på valnötter. 

Teet är köpt på Five o'ckock tehandel på Skomakaregatan i Malmö. 


De tomma skalen blev lek för både barnen och pappan.


lördag 23 november 2013

Chokladdessert

Vi är en chokladälskande familj och till gårdagens fredagsmys blev det därför en chokladdessert. Jag experimenterade mig som vanligt fram och gjorde enligt receptbeskrivningen nedan. Var noga med att använda osaltat smör för att bättre lyfta fram sötman i chokladen, grädden och jordnötterna.








Recept

4 portioner

2 dl grädde
100 gram 90% choklad
15 gram osaltat smör
20 gram jordnötssmör

Dekorering
Vispgrädde
Bär

Smält grädde, choklad, smör och jordnötssmör i en gryta på lägsta möjliga värme. Om det blir för varmt blir chokladen grynig. 

Låt desserten stelna i kylskåp. 

Dekorera med vispad grädde och bär. 

fredag 22 november 2013

Fredagsmys med tacos

Den här bilden fick jag av min väninna. Den visar ett utmärkt exempel på hur den populära fredagsrätten, tacos, kan göras mer hälsosam. Byt skalen mot valfri salladssort som exempelvis romansallad. Tänk på att det är mycket enkelt att göra sin egen tacokrydda och därmed slippa tillsatser som socker och glutamat (se recept nedan). Detsamma gäller naturligtvis även salsa och guacamole.
 
Foto: Maria Eckerwall

Tacokrydda

spiskummin
paprikapulver
lökpulver
oregano
chilipulver

Blanda lika delar av alla ingredienser.

torsdag 21 november 2013

Choklad- och nötpajer

Jag sa mördeg. Min man sa pekannötter. På väg över Hallandsåsen komponerades dessa pajer i vår fantasi. Samma dag provlagade jag dem och de kommer garanterat att göras igen.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader
Cirka 20 pajer

Pajdeg
osaltat smör
mandelmjöl
kokos
ett ägg
sesamfrön
Till ungefär 50 gram smör tillsatte jag cirka två matskedar kokos, ett ägg och två till tre matskedar sesamfrön. Sedan arbetade jag in mandelmjöl tills degen blev lagom för att kunna tryckas ut i portionsformar.

Skalen gräddades i 175 grader i mitten av ugnen tills de fått lite färg på kanterna (cirka 10 minuter) De fick svalna på galler.

Fyllning
osaltat smör
jordnötssmör
mörk choklad (gärna med 90% kakaohalt)
honung
Ingredienserna till fyllningen smälte min son i en gryta på mycket svag värme. Vi hade omkring en och en halv deciliter jordnötssmör, 60 gram choklad, 1 matsked honung och 50 gram smör. När fyllningen smält och gosat ihop sig fyllde vi våra gräddade pajskal med den.

Dekoration
På toppen dekorerade vi med en mörk nobless som smälte på den ljumna fyllningen. Ovanpå det fäste vi en pekannöt innan chokladen stelnade.

Fikan färdig!

onsdag 20 november 2013

LCHF på stan

På restaurang Pita på Caroli i Malmö finns LCHF-alternativ på menyn. Man väljer själv vilken huvudkomponent man vill ha och plockar sedan tillbehör och dressing själv. För mig blev det kallrökt lax och för mitt sällskap gyroskött. Det var gott och jag kommer absolut att besöka dem igen. Tummen upp!

Lunch på Pita i Malmö

tisdag 19 november 2013

"Blomkålsotto"

En snabblagad rätt med många smaker. Att göra "risotto" på blomkål är ett enkelt sätt att dra ner kraftigt på kolhydraterna. Dock får rätten inte riktigt samma krämiga konsistens eftersom stärkelsen i riset inte finns med. Den är ohyggligt god och går i alla fall att variera i det oändliga. Nu på hösten är det gott med exempelvis all sorts svamp, saffran eller räkor. 

Blomkålsotto med gravad lax
Blomkålsotto
 
4 personer
 
1 blomkålshuvud
3 scharlottenlökar
2 deciliter vispgrädde
2 deciliter vitt torrt vin
4 deciliter riven parmesanost

Riv blomkålen. Koka upp vatten och salt i en gryta. Koka blomkålen i cirka en minut. Häll av i durkslag och ställ åt sidan. 

Fräs schalottenlök, vitlök och svamp i smör. Tillsätt grädde, vin och blomkål. Låt puttra några minuter och rör sedan i osten. 

Jag tycker Blomkålsrisotto blir mycket bättre om den rivna blomkålen kokas separat och kokvattnet hälls bort då beskan från kålen annars tar överhand och "dödar" de andra smakerna. Många recept låter istället blomkålen koka i spadet som vid traditionell risottotillredning vilket jag tycker är synd då flera smaker slås om att bli representerade.

måndag 18 november 2013

Osexig lunch och minskad aptit

Den nyss gångna veckan tog sig ett lite dramatiskt slut för oss. Jag han på kort tid debutera i ambulans, kopplas mot EKG, få olika dropp, skiktröntgats, kontrollera njurar, bukspottskörtel och gallblåsa med ultraljud plus ett otal andra prover. Jag är frisk, hemma igen och mår förträffligt. Om än lite medtagen och trött. Två av läkarna jag träffade äter också LCHF-kost och gav mig ingen anledning att sluta med det. Tvärtom. Det tycker jag var lite roligt. 

Dramatiken förde dock med sig att det har blivit lite si och så med aptiten. Mina portioner har blivit väldigt små och jag har inte njutit som vanligt. I går stannade vi bara hemma och njöt av varandra. Då passade vi på att låta två majskycklingar tillagas på låg temperatur, 80 grader, under i stort sett hela dagen.

Dagens lunch idag njöt jag däremot av och det är jag så himla glad över. Jag är frisk och matglädjen är återfunnen. Tre ingredienser bestod den av och bilden av den nedan kvalar enkelt in på listan över de mest osexiga rätterna jag fotat. Men jag njöt!

Isbergssallad, kyckling och kall sås

Den kalla såsen gjorde jag genom att blanda créme fraiche, majonnäs, tomatpuré och sambal oelek. Smaksätt med salt. På salladen hade jag bara olivolja.


söndag 17 november 2013

Färspytt med stekt ägg

Av en rest köttfärssås kom dagens lunch till. Det blev en uppskattad rätt bland både stora och små gäster kring bordet. 

Ägg och pytt på god väg

Vi serverade med riven ost, chilipasta och créme fraiche. 


Köttfärspytt med stekt ägg

4 portioner
 
cirka 3 deciliter köttfärssås
2 zucchini 
1 aubergine
1 vitlöksklyfta
4 ägg

Fräs grönsakerna tills de fått fin färg. Blanda ner köttfärssåsen. 

Stek ägg. 

lördag 16 november 2013

Köttbullar lchf

Vi har förmånen att bo nära Ängavallen. Där kan vi köpa ekologiskt kött från gräsbetande kor som får gå ut året runt. Kor kan med hjälp av sina fyra magar bryta ner cellulosa, som vi enmagade däggdjur inte klarar av, och omvandla energin till kött som vi sedan kan tillgodogöra oss energi från. Köttet blir inte bara idealiskt ur miljösynpunkt utan även så mycket smakrikare än kött som snabbt provoceras fram genom kraftfoder.

Köttbullar stekt lök gräddsås spenat cornichoner

Köttbullar
smör till stekning
500 gram oxfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk grädde
1 knivsudd malen kryddpeppar
1 knivsudd malen nejlika
salt
vitpeppar

Fräs lök och vitlök mjuka i smör. Blanda lök, färs, ägg, grädde och kryddor i en bunke. Arbeta smeten så att allt blandas väl. Stek i smör.

Såsen
Häll grädde och riven smakrik ost i stekpannan köttbullarna stekt i. Det sitter mängder med smak i pannan som ger en mycket smakrik sås.

Vi åt detta tillsammans med stekt lök, färsk spenat och cornichoner.

fredag 15 november 2013

Gåsflott



Tänk på att ta vara på fettet som smälter ut från kött vid tillagning. Så här efter helgens gåsamiddag har vi gott om gåsflott hemma. Fettet är perfekt att steka i, bre på en bit tunt skivad salami, LCHF-knäcke eller som smaksättare i såser.

onsdag 13 november 2013

Brysselkål Carbonara

Till kvällsmat igår blev det brysselkål Carbonara.





Recept
1 nät brysselkål
1 paket bacon
en halv gul lök
2 klyftor vitlök
2 deciliter grädde
1 äggula
2,5 deciliter smakrik riven ost
vitpeppar

dekor: äggula i skal

Koka brysselkålen mjuk i saltat vatten. stöt den lätt. Fräs bacon, lök och vitlök i fettet från baconet. Häll i grädden och låt den puttra några minuter. Tillsätt till sist osten och en äggula. Drag från plattan.

Lägg upp den stötta brysselkålen i tallrikar, toppa med såsen och dekorera med en rå äggula i sitt skal (den överblivna vitan kan exempelvis användas till maräng eller stekas till frukost).

tisdag 12 november 2013

Kanelbulle(t)kaffe

Vissa kallar det bulletkaffe. Andra fettkaffe. Jag har valt det mer smickrande namnet "kanelbullekaffe". För mig är det en riktig "treat" att njuta en kopp kanelbullekaffe.


Lägg ca 30 gram osaltat smör i en mugg. Tillsätt malen kardemumma, malen kanel och kaffe. Mixa med stavmixer. Varje klunk blir som en perfekt kanelbullefika. Njut! 

Energifördelningen blir särskilt bra genom att byta ut grädden i kaffet mot smör. Önskas en ännu högre energiprocent för fettet kan man mixa kaffet med kokosolja istället för smör. Personligen tillsätter jag gärna kokosolja och grädde tillsammans i mitt kaffe. 
 
Drycken är inte bara välgörande och hälsosam. Den ger dessutom en låååång mättnad.

måndag 11 november 2013

Ihopsvängd lunch

Vissa dagar tycker jag att både kyl och skafferi gapar tomma. Ändå lyckas man ofta, mot alla odds, slänga ihop något. Ibland blir dessa tillfällen så där bra så att man blir riktigt glad. Och lite stolt. Idag var en sån dag. Det skulle gå fort. Med hungriga steg gick jag ut i köket fast besluten om att "vi inte har något hemma". Det jag bland annat hittade var: ägg (måste alltid finnas hemma), några överblivna spenatblad, grädde, smör, en skalk Västerbottensost och en bit brieost.
 

 
Jag stekte ägget i smör på låg värme. När det "stannat" något rev jag Västerbottensost över ägget och la på några skivor brieost. Efter det placerade jag en handfull spenat ovanpå, hällde en skvätt grädde i pannan och kryddade med vitpeppar, sambal oelek och salt. Det fick småputtra en till två minuter så att sambalen blandade sig med grädden och spenaten mjuknade.

Så gott det blev! Och snyggt. Och mättande. Och nyttigt. Och snabbt.

söndag 10 november 2013

Gåsamiddag med "rättikahasselbackar"

Fars dag och Mårtensafton på samma dag. Ingen hejd på festligheterna. Vi firade med gås. Runt bordet hade vi tre pappor. Vår egen, vår farbror och vår farfar. Vi startade med champagneskål för vår nya lilla kusin som kom till världen i veckan. Till den en pastej på lever och hjärta från gåsen. Till huvudrätten har vi traditionellt haft hasselbackspotatis, idag provade vi istället motsvarande fast på rättika. Det blev lyckat och våra gäster trodde först att det var potatis. Istället för rödkål med mycket tillsatt socker gjorde vi en sallad på riven rödkål med vinegrette. Vi avslutade med den obligatoriska äppelkakan. Den stod för det mest kolhydratstinna inslaget, dock helt utan tillsatt socker.
 
Pastej på lever och hjärta från gås
 
 Hasselbackar på rättika under gräddning
 
 Gås med tillbehör
 
 Äppeldessert med vaniljgrädde
 
 
Gåsleverpastej
smör till stekning
levern från gåsen
hjärtat från gåsen
3 msk madeira
4 msk vispgrädde
25 gr smör
salt och peppar
Tag ut lever och hjärta från gåsen och stek i smör på medelvärme. Mixa sedan alla ingredienser i en mixer. Låt stelna i kylskåp. Servera med cornichoner.
 
Rättikahasselbackar
rättika
Västerbottensost
salt
Börja med att dela rättikan på längden och sedan rakt över i lagom stora bitar. Skär täta snitt som slutar ungefär en centimeter från botten. Lägg dem på en smord form eller bakplåtspapper. Riv osten och fördela ovanpå rättikorna.
 
Äpplen med mandelströssel och vaniljgrädde
Äpplen (vi hade Ingrid-Marie)
osaltat smör
kanel
kardemumma
 
mandelmjöl
havregryn
osaltat smör
flagad mandel
 
vispgrädde
vaniljpulver (inte vaniljsocker)
 
Stek äppelklyftor i osaltat smör. Den naturliga sötman i äpplena kommer fram tydligare om man använder osaltat smör eftersom rätten inte har något tillsatt socker. Saltet i smöret "trubbar" annars av, den förhållandevis låga mängden, socker som finns i äpplena. Tillsätt kanel och kardemumma när klyftorna börjar mjukna. Stek på medelstark värme i cirka åtta till tio minuter.
 
Smält smör i en stekpanna och fräs mandelmjöl, flagad mandel och en gnutta havregryn tills det fått lite färg.
 
Lägg över de kryddiga äpplena i en pajform och toppa med mandelströsslet. Servera med vispad grädde blandat med vaniljpulver.


lördag 9 november 2013

Till kaffet

Detta är en Budapestinspirerad kaka. Lite som en Budapestrulle men ändå inte liksom... Toppen och botten består av en osötad nötmaräng och i mitten är den fylld med grädde och hallon. Istället för den traditionellt rullade varianten har jag lagt ihop den i två lager.


Nötmaräng
3 äggvitor
en gnutta ättika
hackade hasselnötter
 
Vispa äggvita till hårt skum. Tillsätt ättika och vispa ytterligare. Blanda i de hackade nötterna och bred ut på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 125 grader i cirka en timme eller tills marängen lätt släpper från pappret.
 
Fyllning
Vispad grädde
hallon

fredag 8 november 2013

Semester och påfyllning av skafferiet

Förra veckan hade hela familjen höstlov. Helt underbart trots att det var mitt i regniga november. Vi hade gott om tid att hälsa på mormor, morfar och farmor. Vi passade på att ge oss ut i skogen och plocka svamp och kontrollerade även torkningen av morfars valnötter. Nötterna använder vi sedan hela året till frukost eller i annan mat som exempelvis valnötspesto. Det är försvinnande gott och väldigt enkelt att snabbt mixa sin egen. Genom att tillverka sin egen och inte välja någon av butikens burkar slipper man bland annat socker, mjölksocker, potatisflingor, aromer och andra skräptillsatser. I dessa färdiga burkar är bara en liten andel just pesto. Resten är utfyllnad av vatten och stärkelse som kryddats med aromer och socker, eftersom socker (liksom fett) är en smakbärare. Riktigt illa matfusk.

Mixa basilika eller annat grönt (som spenat eller ruccola), valnötter, rikligt med riven parmesanost, salt, peppar och en god olivolja. Njut av peston till kött, fisk, pizza med mera.


torsdag 7 november 2013

Säsongens sista vaxbönor med valnötsvinegrette

Visst är det underbart att följa årets växlingar och njuta av de olika livsmedelssäsongerna.

Hösten och krabban,
våren och sparrisen.

 Eller de svenska tomaterna på sommaren, direkt från trädgården. För några veckor sedan njöt vi av säsongens sista vaxbönor från vår torghandlare. De kokade ett par minuter och fick sedan samsas med färsk spenat och tomater i salladsskålen. Till detta lax ovanpå squash. Dessvärre misslyckades vi totalt med vår egenodlade squash som vi så omsorgsfullt förkultiverade i köksfönstret i våras innan plantorna sattes ut på angivet datum, så den vi använde oss av nedan fick vi köpa i butik.


 
Lax i ugn
Placera centimetertjocka skivor av squash i botten på en ugnsform. Lägg färsk lax, fetaost och ett berg hackad dill ovanpå. Ringla över rikligt med god olja (exempelvis avokadoolja eller olivolja) innan gräddning i ugn tills laxen är färdig och osten har fått lite färg.
 
 
Sallad med valnötsvinegrette
Blanda färsk spenat, kokta vaxbönor och tomater till en sallad. Servera med en god dressing på exempelvis rapsolja, salt, peppar och grovhackade valnötter. Smaka av med saft och skal från en citron.

onsdag 6 november 2013

Bloggpremiär med onsdagspizza

En blogg. Jag har en blogg. Den ska jag fylla med min passion. Med det som gör livet värt att leva och dagligen förgyller mitt liv. Mat! Om mat som är god, nyttig, snygg, sexig, välgörande och som inspirerar mig. Mat när den är som bäst; enligt LCHF.
Kring mitt bord smalas min familj och mina vänner. Idag serveras pizza. Istället för mjöl i bottnen rev jag blomkål som binds ihop med ägg och smaksätts med ost. Se recept nedan.


Pizzan slank ner i magen direkt efter gräddning. Bilden ovan visar den före ugnen.
 
Receptet på pizzabotten är hämtat ur senaste numret av "Allt om LCHF" (10/2013)
 
Pizzabotten
1 blomkålshuvud
2 paket mozzarella
2 ägg
salt och peppar
Mixa blomkål och blanda med övriga ingredienser. Bred sedan ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
 
Topping
Som topping hade vi tomatsås på krossade tomater med tomatpuré, Västerbottensost, Serranoskinka, sardeller, oliver samt skogschampinjoner som först frästs i smör tillsammans med schalottenlök, vitlök och persilja.